Winner Innovation Award / Professional Category

Sustainable Small House Design Competition 2014

 

As part of the “Sustainable small house design competition 2014” our key principle for the project was to create and close the loop. Energy and waste are kept in a good balance throughout the entire site. The existing dwelling and new granny flat shall share the resources and different facilities (worm farm, veg and herb garden,etc.) and feed off each other to achieve the best possible efficiency for the site.

At the same time the landscape along with passive design principles create and provide high living quality as well as privacy for the tenants without being too isolated from the existing dwelling on site.

The landscape operates as a self-regulated system, adapts to the native environment and integrates the new dwelling into the site. It furthermore works as the bridge between the natural environment and the human habitat using native species and a “7 layer food forest”.